Безплатна доставка в цялата страна!
За въпроси и поръчки: 02/9523449
02/952 34 49
|
office@medicalcbd.bg

Какво е коноп?

Какво е коноп?

Конопените растения имат поне 10 000-годишна история на употреба от хората. В Древен Китай ги намират за изключително полезни и китайците са първите, които записват целите, за които ги използват. Първо откриват, че конопeнето масло е ценен източник на хранителни вещества, тъй като притежава голям набор от аминокиселини, а това от своя страна помага на хората да преживеят тежките дни на живота в древността. На по-късен етап, употребата на коноп се прилага и при производство на текстил и военни принадлежности.

Преди около 5 000 години, конопът започва да се използва и за медицински цели, подобни на тези, за които се използва в днешни времена. Листата на Канабис сатива са се поставяли върху рани, за да се предотврати развитието на инфекция и за по-бързото им зарастване.

Какво представлява конопа?

Какво представлява конопа? Конопеното растение е зелено, с дълги, подобни на острие листа, с назъбен край. Конопът, наричан още индустриален коноп, се отнася към непсихоактивна разновидност на канабиса – съдържа по-малко от 0.2% THC (тетрахидроканабинол). Той се дели на мъжки и женски растения. Способен е да произвеждa в големи количества непсихоактивното и ценно за медицината вещество канабидиол (CBD). Всъщност канабидиолът, който се извлича от конопените растения, добива все по-голяма популярност на пазара именно заради множеството му полезни свойства.

Конопени семена и техните свойства

Семената на конопеното растение са ядливи и поради тази причина те се използват в редица хранителни продукти. Те също се използват и за производство на конопено масло, което се употребява както в кулинарията и козметиката, така и за медицински цели. Благоприятното въздействие на продуктите от Канабис сатива се дължи именно на богатия набор от полезни вещества в конопените семена.

Свойства на конопените семена Някои от тях са следните:

 • Високо съдържание на растителен протеин;
 • Богато съдържание на Omega-3 и Omega-6 мастни киселини;
 • Фибри, които подпомагат чревното здраве, поддържат телесното тегло, регулират кръвните показатели и др.;
 • Съдържание на витамини и минерали – магнезий, фосфор, желязо, калий, витамин C, витамин B6, фолат, тиамин, ниацин и рибофлавин.

Приложения на конопа

Конопът може да се отглежда като устойчив източник на суровини, които могат да се използват в производството на хиляди продукти. Семената и цветовете му се влагат в здравословни храни, продукти за натурална грижа за тялото и други.

Някои от приложенията на конопа включват:

 • В текстилна индустрия, за производство на хартия, пластмаса и др.
 • В хранително-вкусовата промишленост – конопът може да се използва като хранителен продукт както под формата на конопени семена, така и като конопено масло. Маслото от коноп се счита за най-полезното познато масло, като причината за това е богатото му съдържание на мастни киселини и витамини. Препоръчва се неговата всекидневна употреба.
 • Продукти с благоприятен ефект върху човешкото здраве. Непсихоактивният канабидиол (CBD) е един от канабиноидите с безброй терапевтични свойства към човешкото здраве, особено към автономната нервна система, която контролира функциите на тялото. Много проучвания са проведени единствено върху маслото от CBD, защото употребата му е легална за анализ при клиничните проучвания. Поради доказания му благоприятен ефект, хората употребяват маслото от коноп при редица проблеми.

Някои от най-добре изучените свойства на конопеното масло са:

Свойства на конопеното масло

 • Успокояващо действие;
 • Справяне със стреса;
 • Подобрява цялостното настроение;
 • Подобрява съня;
 • Подсилва имунната система;
 • Противовъзпалително действие; намалява болката при артрит;
 • Понижава високото кръвно налягане;
 • Подобрява сърдечно-съдовото дейност.

Едно от най-добрите свойства на конопеното масло е лесното му абсорбиране в кожата. Маслото от коноп има чудесно въздействие върху кожата, поради богатото му съдържание на хранителни вещества, антиоксиданти и полезни мастни киселини.

Поради това, че CBD маслото подпомага поддържането на нормално pH в организма и се бори с хронични възпаления, приемът му помага за създаването на среда, която не е благоприятна за растежа на ракови клетки и по този начин е подходящ продукт за превенция на ракови заболявания.

Конопеното масло има благоприятно действие при следните заболявания: епилепсия, Алцхаймер, Паркинсон, артрит, рак, язвен колит, болест на Крон, псориазис, екзема, диабет, сърдечно-съдови заболявания и други.

Всички тези факти показват колко важна роля има растението коноп (канабис сатива) в човешкия живот. В последните години все повече проучвания са насочени към лечебните свойства на конопеното масло и действието му върху редица заболявания. Тепърва следва да се разкрият много от полезните му свойства, с които все още не сме запознати.

Източници:

https://isodiol.com/hemp-sustainability/what-is-hemp-and-what-does-it-do/
https://www.thebalancesmb.com/industrial-hemp-on-the-rise-what-you-need-to-know-4177688
https://weedmaps.com/learn/the-plant/hemp-vs-marijuana/
https://queencityhemp.com/2019/01/30/the-many-uses-of-hemp/
https://www.leafly.com/news/cannabis-101/hemp-101-what-is-hemp-whats-it-used-for-and-why-is-it-illegal
https://www.jamietruppinutrition.com/blog/2018/5/23/hemp-for-our-health
https://plexusworldwide.com/sunnyshare/healthy-matters/hemp-extract-oil-uses-and-benefits
https://www.faithful-to-nature.co.za/blog/health-benefits-of-hemp-oil/
https://www.thespruceeats.com/what-are-hemp-seeds-3376457


Напиши коментар

preloader